De kwaliteit van de oliën

icon insticon piicon twicon fb

Aanmelden nieuwsbrief
Joomla Extensions powered by Joobi
 0652 307 365

Search our Site

Hoe herken je de kwaliteit van essentiële oliën?


Met het groeiende aantal producenten van essentiële oliën, wordt het voor de consument steeds lastiger om het verschil in kwaliteit vast te stellen. Waar moet je op letten als je een essentiële olie aanschaft?
 


Ten eerste is het belangrijk te realiseren dat je of iets koopt dat je gezondheid ondersteunt, of iets dat je systeem belast. Iedere olie die niet 100% zuiver is die je gaat gebruiken, is een last voor je lichaam, omdat onnatuurlijke stoffen verwerkt en afgevoerd moeten worden door je organen. Zeker als je systeem zwak is of als je ziek bent, is het dus zaak om een 100% zuiver en therapeutisch gecertificeerd product in huis te halen waarvan je weet dat het je lichaam ondersteunt en versterkt.

Helaas is er noch door de FDA in de VS als door Europa een keurmerk voor essentiële oliën in het leven geroepen, terwijl essentiële oliën ook in voeding worden verwerkt. Op zijn minst apart te noemen. Als bedrijf blijft er dan niet veel anders over dan zelf een keurmerk in te stellen, en dat is wat doTERRA in 2008 bij zijn oprichting heeft gedaan: CPTG® - Certified Pure Tested Grade. Iedere olie die van over de wereld binnenkomt bij het bedrijf wordt eerst door de eigen laboratoria getest op pesticiden, of de chemische samenstelling van de olie is wat deze moet zijn, of de olie veilig en effectief is. Daarna gaan de oliën nog naar onafhankelijke laboratoria waar deze tests nogmaals worden gedaan.

Hoe herken je de kwaliteit van een olie?

1. Check de ingrediënten op het flesje. Zodra er stoffen bij staan als alcohol of … weet je dat je met een aangelengde olie te maken hebt. Veel bedrijven doen dat omdat essentiële oliën op zich een heel prijzig product is. Voor een flesje roos van 5 ml. heb je 242.000 rozenblaadjes nodig. En je weet wat een roos in de winkel kost… Voor 15 ml. Citroenolie heb je 50 citroenen nodig en voor 15 ml. Lavendel heb je ongeveer 1,5 kilo lavendel nodig. Dus dan weet je al dat het onmogelijk is dat een zuivere lavendelolie 6 of 15 euro kost. Een zuivere lavendelolie zou je op een brandwond moeten kunnen gebruiken en deze trekt de brand er in luttele minuten uit. Als je dit met een onzuivere olie doet, dan weet je dat binnen een seconde, want dan verergert de brand.

2. Biologisch? Dat klinkt heel goed! Maar wat als deze planten biologisch gekweekt worden in een kas in Nederland of Duitsland? Alle planten hebben hun eigen inheemse groeiomgeving waar ze zich het meest thuis voelen. Het leven heeft ze daar geplaatst. Daar zijn de ideale leefomstandigheden voor deze plant en dus is de olie die deze plant dan geeft optimaal. Dat is de reden dat doTERRA haar oliën uit meer dan 45 landen aankoopt. Vaak zijn dit derde wereld landen waar een biologisch keurmerk niet eens bestaat. De oliën van doTERRA worden vaak in het wild geoogst. Bij biologische kweek wordt nog vaak wel bespoten, hetzij met minder agressieve middelen. doTERRA doet trouwens - meestal exclusief - direct zaken met de boeren en niet met tussenpersonen. Op deze manier krijgen de boeren eindelijk goed betaald voor het mooie werk dat zij doen.

3. Van de meeste planten en kruiden bestaan verschillende versies. Voor het therapeutisch effect wil je de juiste soort hebben. Zo zijn er tientallen soorten Oregano. doTERRA wordt omarmd door traditionele aromatherapeuten omdat ze geen consessies doen, op welke manier dan ook, aan de kwaliteit van de olie. Voor aromatherapeuten moet daarom de Latijnse naam van de olie op het flesje staan en achterhaald kunnen worden uit welk land deze olie komt.

4. Hoe is de olie verwerkt, vervoerd en verpakt? Het is heel makkelijk om het vuur onder een destilleerketel tot 150 graden op te stoken en dan komt de olie er ook uit. Alleen dan is de olie wel ‘dood’. De boeren die met doTERRA samenwerken, doen dit vaak al generaties lang en deze mensen hebben naast enorme kennis ook een enorme liefde voor hun planten en oliën. Als je de olie op exact de juiste temperatuur destilleert, behoudt de olie zijn therapeutische werking en zijn deze oliën goud voor de gezondheid van mensen. Het is niet voor niets dat de farmaceutische industrie de chemische samenstelling van oliën en kruiden heeft afgekeken voor het kunnen produceren van ‘medicatie’. Dus een olie kan zuiver zijn, dwz puur plantmateriaal zonder toevoegingen, maar dat zegt nog niets over of de olie ook nog een krachtige therapeutische werking heeft. Oliën kun je het best bewaren in donker gekleurd glas (of in een kastje) en onder de 25 graden, dan zijn oliën jaren houdbaar.

5. Als er op een olie staat dat het een voedingssupplement is, kun je er vanuit gaan dat het een pure olie is die veilig is om in te nemen en dus ook om te verstuiven en, eventueel verdund, op de huid te gebruiken.

6. Wat vertelt de geur van de olie je? Is het een scherpe geur? Ruikt de olie natuurlijk of ‘cosmetisch’? Hoe reageert je lichaam op de olie? Is de geur zwak of krachtig? De geur geeft je veel informatie over wat er in het flesje zit.
 
7. Kijk eens op de website van APRC (https://aromaticplant.org). Dit is een van de onafhankelijke wetenschappelijke instituten die onderzoek doet naar esentiële oliën. Zij beschikken over de meest moderne apparatuur om bewuste of onbewuste vervalsing van een olie te kunnen ontdekken. Onbewuste vervalsing kan gaan om gevonden pesticiden in een olie. Bewuste vervalsing is als bijvoorbeeld een lavendelolie verdund wordt met zijn goedkopere zusje Lavendin, die vaak gebruikt wordt in schoonmaakproducten. Ruikt hetzelfde, niet dezelfde bio-activiteit in het lichaam.

Tot slot vind ik zelf de ethiek van een bedrijf belangrijk. Bij rozenhoutolie wordt er nog wel eens gebruik gemaakt van illegale grondstoffen en persoonlijk ben ik van mening dat, met de staat van onze natuur van tegenwoordig, dit onacceptabel is in deze tijd. Dus zoek eens een beetje op internet en kijk eens wat je over een bedrijf kunt vinden via een legitieme bron. Ook in deze industrie worden bijvoorbeeld soms boetes uitgedeeld voor dit soort gedrag. Bij andere bedrijven zijn duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen onderdeel van de dagelijkse bedrijfsvoering. Met de kwetsbare toestand van de natuur is het meer dan ooit belangrijk om er zorg voor te dragen dat de natuur en de kostbare cadeaus die zij ons geeft voor toekomstige generaties bewaard blijft. Daarom krijgen de Frankincense (wierook) bomen van doTERRA nu 1 of 2 jaar rust. En als dankbaarheid zullen ze daarna ons nog meer olie schenken dan ze nu al doen.

Van doTERRA zijn er via sites als Amazon.com, Ebay, Ali, Wish, en dergelijke sites valse 'doTERRA' flesjes in omloop. Dat kan ook niet anders gezien de prijzen waarvoor de oliën worden aangeboden. Let dus op dat je altijd bij een bron koopt die je vertrouwt.

Als je zuivere, krachtige essentiële oliën gevonden hebt, is het een waanzinnig cadeau voor je gezondheid en welzijn om in huis te hebben en dat gun ik iedereen. Ik wens je dan ook veel genot op je oliereis!

Liefs, Liesbeth

Blog 2018 09



 
Dit blog is bedoeld om te informeren en inspireren. Als je ziek bent, consulteer altijd een arts. Eventuele claims die worden gedaan zijn niet goedgekeurd door de betreffende instanties.


bottom profile

Liesbeth Bakker

De enige weg is terug naar onszelf en terug naar de natuur.
Follow me on Facebook