De toepassingen van etherische oliën

icon insticon piicon twicon fb

Aanmelden nieuwsbrief
Joomla Extensions powered by Joobi
 0652 307 365

Search our Site

De toepassingen van etherische oliën

 
EssentialoilsinternallyTen eerste is het belangrijk om je te realiseren dat etherische oliën een product is dat een enorme potentie heeft. Eén druppel Pepermuntolie staat gelijk aan 28 koppen pepermuntthee. Dat geeft alvast een idee. Tegelijkertijd geeft dat ook aan hoe krachtig deze producten zijn (50 tot 70 krachtiger dan kruiden op zich!) en daarom is het belangrijk om veilig met essentiële oliën om te gaan. Het is niet moeilijk, maar volg altijd de gebruiksaanwijzing en realiseer je dat minder meer is.
 
Een druppel essentiële olie is een druppel chemie. In een druppel essentiële oliën zitten soms enkele maar vaak tientallen chemische bestanddelen, variërend van esters, tot alcoholen en van monoterpenen, limoneen, 1,8 cineool en oxiden tot aldehyden. Als je één druppel op je huid smeert, is dat al enorm veel informatie voor je lichaam om mee aan de slag te gaan. Wetenschappelijk is ook aangetoond dat als je meer dan zo'n 3 druppels tegelijkertijd van een olie gebruikt, dat de werking ervan vermindert. En dat zijn we niet gewend. Dus met recht: less = more!


 

RollingonEOsHoe gebruik ik een essentiële olie? 

Je kunt etherische oliën op 3 manieren gebruiken. 
1. Aromatisch. Doe een druppel in je hand, wrijf je handen tegen elkaar aan en houd je handen voor je neus. Wat ook heel fijn is, is om een paar druppels in een verstuiver te doen. Op deze manier reinig je de lucht in de ruimte en heeft iedereen baat bij de olie! Daarnaast kun je ook eenvoudigweg aan een flesje ruiken.
2. Op je huid. Je kunt oliën onverdund onder je voeten aanbrengen en verdund met een basisolie op de rest van je lichaam. Op deze manier kun je de olie aanbrengen daar waar je verlichting zoekt. Breng een etherische olie nooit IN je oren, neus of ogen aan, maar wel erom heen. Mocht er olie in je ogen komen, wrijf de olie er dan voorzichtig uit met een basisolie die je bij de hand hebt (denk aan olijfolie, amandelolie, avocado-olie, arganolie of sla-olie als dat het enige is wat je in de buurt hebt). NOOIT met water aan de gang gaan. Water verergert de situatie alleen maar. 
3. Inwendig. Als er op het flesje staat dat de olie ‘for food flavouring’ bedoeld is, dan kun je deze veilig innemen. Doe 1 of 2 druppels in een glas water, een druppel onder je tong of een paar druppels (je kunt ook je eigen mengsel maken) in een capsule. Heb je een gevoelige slokdarm, gebruik dan altijd een capsule voor inname. Heb je wel eens bedacht dat je ook kunt koken met essentiële oliën? Doe 1 of 2 druppels in een smoothie of door je salade of pastasaus!

Wil je een essentiële olie gebruiken voor een baby of peuter of voor een ouder iemand? Verdun dan altijd extra. Een heel klein lichaampje heeft voldoende aan een fractie van een druppel essentiële olie en ook voor een bejaarde kan het intens zijn. Tegelijkertijd is het natuurlijk heerlijk om natuurlijke producten voor je kroost of ouders te gebruiken en ik ken vele die het met verstand en intuïtie zeer plezierig en succesvol doen.
Ieder lichaam is anders, dus kijk altijd goed hoe je kind reageert en verdun dus goed. Wordt de huid bijvoorbeeld rood, dan kun je naderhand altijd nog wat extra basisolie overheen doen.  De algemene verdunningsmaatstaf:
0 - 3 maanden: 1 druppel op 20 druppels Gefractioneerde cocosolie
3 - 6 maanden: 1 druppel op 15 druppels Gefractioneerde cocosolie
6 m - 2 jaar: 1 druppel op 10 druppels Gefractioneerde cocosolie
2-6 jaar: 1 of 2 druppels essentiële olie op 5 druppels Gefractioneerde cocosolie
Vanaf 6 jaar kun je de zachte essentiële oliën (Lavendel, Frankincense, Wild Orange, Cederhout, Roomse Kamille) van doTERRA puur op de huid gebruiken. Sterke (Air, On Guard) en hete oliën (Kaneel, Cassia, Oregano) altijd naar ratio verdunnen.


Hydrolaten, de zachte oplossing

Hydrolaten (ook wel hydrosol, bloemenwater of plantenwater genoemd) zijn een bijproduct van het productieproces van etherische oliën. Etherische oliën en hydrolaten worden door middel van stoom aan de plant onttrokken. Tijdens het distillatieproces ontstaat een waterdamp met alle oplosbare bestanddelen van de plant. Nadat de waterdamp is afgekoeld en opgevangen, bestaat het destillatiewater uit twee delen. Het overgrote deel van de etherische olie (vetoplosbaar) verbindt zich niet met het water en blijft drijven. De rest van het water is het hydrolaat (wateroplosbaar). De etherische olie wordt gescheiden van het hydrolaat.


Hydrolaten bevatten een rijkdom aan inhoudsstoffen en hebben daardoor een therapeutische werking, weliswaar met een andere intensiteit dan essentiële oliën. Ze hebben een ondersteunende werking, kunnen verkoelend en hydraterend werken. Hydrolaten helpen de zuurgraad van de huid te herstellen en zijn daardoor ideaal als tonic na de reiniging van de huid (Roos). Bovendien helpen een gezonde immuunfunctie van de huid verbeteren. Door de zachte werking zijn hydrolaten ook geschikt bij baby’s, kinderen, zwangeren en ouderen. Bij warmte zijn hydrolaten heerlijk om de huid te verfrissen, maar ook zijn hydrolaten goed in drinkwater te gebruiken. Oranjebloesem bijvoorbeeld geeft je water een heerlijke smaak en het hydrolaat voegt vitamines en mineralen toe! Je kunt een hydrolaat ook toevoegen aan je badwater of een parfum mee maken.

Online is de informatie die we mogen geven helaas zeer beperkt, maar er is inmiddels wel heel veel te vinden, zeker middels Amerikaanse artsen. Uiteraard kun je ook altijd contact met me opnemen met een vraag of voor een advies. Bel, app of mail gerust!


Subscript